Тікелей эфир

Сүйікті тағамдарды бірге дайындаймыз. I бөлім. Тағамдар жасау

«Екпін» отандық блогшы, журналистерді жинап алып, сүйікті тағамдары мен олардың жасалу жолдарын, аспаздық құпияларын біліп алды. Бірге тамашалайық.

Бағдат, студент

«Асшаянмен қуырылған картоп»

Негізінен тамақ пісіруді өзім үйренгенмін. Басында үйде ешкім болмай қалған кездері интернеттен жасауға оңай тағамдарды қарап жасап жүретінмін. Ең алғашқы жасаған тамағым қуырылған картоп еді. Кейін жеңешем картопты асшаянмен (креветкамен) дайындаудың тәсілін үйретті. Бұл тағам асшаянды жақсы көретін барлық адамның көңілінен шығады. Өте дәмді, пайдалы, әрі тойымды тамақ.

Асты дайындау үшін бізге:
— 8 орташа картоп
— 250 г. асшаян
— 1 пияз
— Тұз
— Сұйық май

Ал енді тамақты дайындау әдісін айтып өтсем. Алдымен пиязды майдалап турап майға саламыз, ол қуырыла бастағанда асшаянды салып, араластырып, 5 минуттай бұқтырып қоямыз. 5 минуттан кейін картоп салып, өз қалауыңыз бойынша тұздап, қажет етсеңіз, дәмдеуіштер қосып, бетін жауып қоямыз. 20 минуттан кейін ас дайын болады.

Назгүл, журналист

«Фарш қосылған баклажан»

Бұл тағамды өзім ойлап тапқанмын. Түріктердің «Фарш салынған баклажан» және лағманның индегриенттерін қосып, жылдам жасалынатын тағам.

Тағамды әзірлеу үшін:
— 200 г. фарш
— 2 баклажан
— 1 қызыл болгар бұрышы
— 1 сәбіз
— 1 пияз
— 1 қызанақ
— Сарымсақ, үрмебұршақ, бұршақ сабақтары
— Сұйық май

Алдымен баклажанның қабығын аршып, турап, тұздап қоямыз. Одан кейін фаршты майға әбден піскенге дейін қуырып, ол пісті дегенде пияз бен сәбізді турап, фарштың үстінен салып бір шыжғырып аламыз. Сөйтіп үстіне баклажан мен болгар бұрышын салып бір қуырып алып, артынша сарымсақ, үрмебұршақ, бұршақ сабақтарын турап салып, араластырып 5 минутқа қақпағын жауып бұқтырып қоямыз. Ас дайын!

Кеңес: Бастысы, күйдіріп алмау, баклажанды пісуге жеткізу, сабақтардың және қызыл бұрыштың езіліп кетпей, тіске «кіртілдеп» сезілуін қадағалау.

Аида Қали, дизайнер

«Кимбап»

Кимбап, тағы да басқа сол сынды корейлік тағамдарды жасау 2007 жылы корей сериалдарын көруден басталды. Олардың тамақ ішу мәдениеті тартымды ғой, көріп қызығатынмын. Кейін достарыммен Алматыдағы корей кафелеріне баратын болдық. Сосын үйде кішкентай інім бар, ол да мен сияқты корейлік кимбапты, сушиді жақсы көреді. Оған анасы сатып алып беріп жүретін. Содан бір күні ініме кимбапты неге өзім жасап бермеске деп ойлап, арнайы корей дүкеніне барып, кимбап жасауға қажетті заттарды сатып алдым. Кимбаптың бір қызығы, ішіне тоңазытқышта не бар соны сала беруге болады. Тіпті жеңіл желпі дейтіндерге сиыр етін ет тартқыштан өткізіп, ол етті қуырып салса да болады. Кимбап сушиге өте ұқсас болғанымен, оның сушиден ерекшелігі — піскен заттардан тұратындығында.

Кимбап дайындауға:

— Пісірілген күріш
— Нори жапырақшалары (теңіз жапырақшасы)
— Шомыр (редька)
— Краб таяқшасы
— Шұжық
— Тұз
— Сұйық май

Ал енді кимбаптың дайындалу әдісіне тоқталайын. Алдымен күрішті күріш пісіргішке салып пісіреміз. Сол аралықта шомыр, шұжық, краб таяқшасын ұзын тілік етіп турап аламыз. Сосын нори жапырақшасына күрішті орташа қалыңдықта салып, оның жоғарғы жағын 1-1,5 см-дей ашық қалдырамыз. Сөйтіп ішіне шомыр, шұжық, краб таяқшасын салып ораймыз. Алдында күрішсіз қалдырған жапырақшаның бөлігін кимбапты жабу үшін аздап сулап жіберуге болады. Оңай, әрі тез дайындалатын кимбап дайын!

Кеңес:
— Егер кимбаптың ортасына қияр, сәбіз, авокадо, редька сынды заттарды қоспасаңыз, ортасында өзегі жоқ болғандықтан, тағамды турау ыңғайсыз болады.
— Нори жапырақшасына күрішті ыстықтай, нығыз етіп салған дұрыс. Сонда ол жұмсарып, кимпаб көлемді болады.
— Редька қатты болғандықтан, мен оны жұмсартамын. Ол үшін редьканы біраз ыстық суға салып, алғаннан кейін үстіне тұз сеуіп құрғатып қоямын. Қияр салатын болсаңыз да дәл солай істеу қажет.

Дәулет Мұқаев, журналист

«Палау»

Тамақ жасауды сегізінші сыныпта үйрендім. Ол кезде анам қатты ауырып, төсек тартып жатып қалған болатын. Сонда ол маған тамақты қалай жасайтынын айтып, үйретті. Ең алғашқы жасаған тамағым осы палау еді. Қандай да бір істі, тамақ болсын, жұмыс болсын, басқа болсын, бәрін махаббатпен және көтеріңкі көңіл-күймен бастау қажет. Сонда ғана ол жемісті болады.

Палауды дайындауға қажетті ингредиенттер:
— Күріш
— Ет (сиыр еті немесе тауық еті)
— Сәбіз
— Пияз
— Сұйық май
— Тұз, бұрыш, дәмдеуіштер

Алдымен майды қыздырып алып ішіне етті саламыз, оны 10 минуттай қуырып, газды бәсеңдетіп қойып тағы да он минуттай пісіреміз. Қазандағы май мөлдір болған кезде ішіне сәбіз, пияз, тұз, дәмдеуіштер (қажет десеңіз) саламыз да, орташа отта 15 минуттай қуырамыз. Ара-арасында араластырып тұрамыз. Ет аздап қазанның түбіне жабыса бастағанда қазанға суық су құямыз. Суды күрішке қарай есептейміз. Мысалы, екі кесе күріш болса, 4 кесе су құямыз. Сол уақытта сорпаның дәмін көреміз. Негізі басында тұзды аздау салу керек, жетпей жатса кейін үстінен тағы қосамыз. Сөйтіп етті 45-50 минуттай пісіреміз. Содан кейін күрішті саламыз. Сумен күріш тең болуы керек. Егер күрішті салған кезде су көптеу болып кетсе, су мен күріш тең болуы үшін судың біразын алып тастаймыз. Күрішті салғаннан кейін 1-2 рет араластырып, қақпағын жауып, суы тартыла бастағанда оттың астын жай етіп қоямыз. 15-20 минуттан кейін палау дайын болады.

Кеңес:
— Күріштің түр-түрі болады. Соның ішінде үндінің күріші палауға өте жақсы, өйткені ол езіліп кетпейді.
— Пиязды майда етіп турап салып жіберсе пияз үлкен-үлкен болып көзге көрініп жүрмейді, әрі пияздың дәмі сақталады.
— Сәбізді турағанда аса жіңішке қылуға болмайды, өйткені оны қуырған кезде езіліп кетеді.
— Мен күрішті қазанға салмас бұрын, жуып-тазалап ыстық суға бұқтырып қоямын. Ол өскен кезде ыстық судан шығарып, суық суға жуып аламын, содан кейін барып қазанға саламын. Сонда күріш езілмей піседі.

Ербол Серікбай, «Сұрақ-Жауап» сайтының жетекшісі

«Бризоль»

Негізі өзім тамақ пісіргенді аса ұнатпаймын. Бірақ студент атанған соң ата-анамнан бөлек шығып, біраз уақыт ағаларыммен бірге тұрғанмын. Сол уақытта тамақты пісіруді де үйрендім. Сол кезден «Бризольді» ұнатамын, оны жасауды әпкем үйреткен болатын.

— 400 г фарш
— 5 дана жұмыртқа
— Кетчуп
— Майонез
— Ұн
— Тұз, қара бұрыш
— Қияр немесе қызанақ, ірімшік т.б.

«Бризольді» дайындау үшін алдымен фаршқа 1 жұмыртқа, тұз, бұрышты жақсылап араластырып аламыз. Дайын фаршты төртке бөліп домалақтаймыз. Сосын ұн себілген тақтайға әрбір фаршты оқтаумен илеп, оны бір жұмыртқаны жарып, аздаған тұзбен араластырып, дайындап қойған тарелкаға саламыз да сол күйі қызып тұрған майға саламыз, бір беті піскенде, екінші бетіне аударып, отты баяулатып қоямыз. Дайын «Бризольді» абайлап тарелкаға салып (жұмыртқа жағылған жағын төмен қаратып саламыз), ортасына майонез, кетчуп жағып (қалауыңызға қарай қияр, қызанақ, ірімшік салсаңыз болады) ораймыз. «Бризоль» дайын!

жалғасы бар

Сұхбаттасқан: Айнұр Ракишева

Фото: Әлия Сембай

Алия Arsik
13 ақпан 2013, 13:11
164759

Загрузка...
Loading...

Пікірлер

Қисық жәй, мақаланың заставкасы үшін түсті ме???
Arsik
0
0
жалғасы бар болғасын, келесі бөлімде)
Е-Жалғасы бар деп тұр ғо:))
Не ғо, Сатекс (Котекспен шатастырмаңыздар), менің бренд-тұлғамды осылай қыздардың пайдаланып тұратыны бар маркетингтік мақсатта. Айтпақшы, келесі бөлімді міндетті түрде көрші, менің тамағым саған ұнайтынына сенімім мол (кәміл, бар, үлкен)ү
Латекспен шатастырсақ ше?
Zere
3
0
Айконың рецептімен кимбап жасаймын! )))
Arsik
0
0
f4-ның бір сериясында кимбапты жасаған вроде)) Аиданыкі күшті болды.
рахмет қыздарики)) мына жердегі түрлерден тек Бағдат оңай деген соң ба, жасап көруге болады деген ойға келдім, қалған мәзірлер тым дамып кеткен қиын сияқты екен мен үшін, әсресе Назгүлдікі)))
Кхе кхе, күЧт екен! Кимбаб супер:) И Қисық супер:)
Тамақты "анадан елу грамм", "мынадан төрт дана" деп жасауға әсте болмайды. Тамақ істегенде ингредиенттерг тек қана бір ғана өлшем бірлік ба, ол - "керегінше".
Уот, осы дұрыс. Менің қызымның нағашы апасының күйеуінің жалғыз әйелі осылай деп айтып отырады ылғи.
"енешкам" деп дұрыстап айтсайш.
Уай, біздің сұлулар мен сымбаттылар күшті шығыпты ғой ;)
Екпіннің қыздары, еңбектерің жаңа берсін!
Қисықтың суретіне сындым)))
Кимбап дегенді қолға бірдеңе киіп жасаушы еді ме???

Біреудің қолымен ұстағанын кім жейді??? Гигиенаны сақтаңыздар!!!
)))) сол қолғапты, киетінді алып барып тұрып, сурет түсіп жатқанда ұмтып кеттім, үйден арнайы дайындалып жасалып апарған едім бұл кимбапты, кесуді енді әркім өз еркінде ғо ;) сосын қолым жуылды алдын ала))) оған куә реп жасаған қыздар))))
Үйден жасап апардым деп, бүкіл сикретті ашқандай-ақ(((
Arsik
2
0
салатты да қолғапсыз жасай береді ғой
Нұрлан өзіңше тазалық туралы айтып қоясың. :) Осы ұнды қолмен илеп, ет асып жесең қамырды қолыңа пакет киіп алып иле деп жеңгеңе айтпайтын шығарсың..
Ахаха, Нұрлан, #давайдосвидания! :))))))
Менің әпкем жарып цтапты ғой ет қосылған Баклажанды...
Қисық не істеп жатыр осында десем)
Хачапури қалай дайындалатынын көрсете аламын)
Ерболдың суреті ұнады:)
Олай болса мында да сол тек баскаша жазылган тангалассыз)) robinhood.yvision.kz
Димаштың образы жынды шығыпты! Ал тағамдардан кимбап ұнады. Жасап көру керек екен.
таныс адамдар)))
жалғасын күтемін:)) Айнұр, жарайсың.
Аиданы әзер таныдым ғой :) Сәкінге үлкен сәлем!!! Суреттермен шынымен де тамаша шығыпты! Наурызға қарсы ет пен қазыдан өзге қазақша тамақтарды шығарсаңдар күшті болар еді. Көп адам балқаймақты қалай жасайтнын білмейді. Сосын сірне де көп жерлерде таныс емес.
Комментарий удалён администрацией
Arsik
0
0
рахмет, Асхат аға, күшті идея тастадыңыз) жиналыста бұл ұсыныс бойынша сөйлестік)
кимбап жеуге тартымды екен) Жасап көру керек
и Казак дайындайтын жане казак житин тагам жазсандаршы кимбап тениз шаяни деп куып кетпи отиниш дастарханга уялмай казактин тагамин кояйыкта

Пікір қалдырыңыз

Спасибо за открытие блога в Yvision.kz! Чтобы убедиться в отсутствии спама, все комментарии новых пользователей проходят премодерацию. Соблюдение правил нашей блог-платформы ускорит ваш переход в категорию надежных пользователей, не нуждающихся в премодерации. Обязательно прочтите наши правила по указанной ссылке: Правила

Сондай-ақ Ctrl+Enter басуға болады

Танымал жазбалар

Инструкция для аллергиков. Как бороться с аллергией в период обострения

Инструкция для аллергиков. Как бороться с аллергией в период обострения

Я аллергик с детства. Имею аллергию на пыльцу березы, липы, полыни (выяснил это благодаря кожным пробам), а также пищевую аллергию на горчицу. Свои проблемы знаю, однако это меня не спасло.
Romeo_17
вчера / 17:21
  • 38014
  • 62
Алматы предложили сделать центром секс-туризма

Алматы предложили сделать центром секс-туризма

Известный политолог России Андрей Карпов предложил сделать Алматы центром секс-туризма. Но для этого сперва нужно легализовать проституцию в стране.
tala03
13 авг. 2017 / 14:48
Балконы Алматы. Интересные экземпляры встречаются только на старых домах

Балконы Алматы. Интересные экземпляры встречаются только на старых домах

Ещё один отчёт, который очень хотел сделать. Посмотрим на старые алматинские балконы. Хоть у нас и нет шедевров, но кое-что можно снять и выставить.
Ispanec
10 авг. 2017 / 0:04
  • 2847
  • 9
Американцы хотят напасть на КНДР, но не знают, где находится эта страна

Американцы хотят напасть на КНДР, но не знают, где находится эта страна

В США 75% жителей считают, что КНДР является "критической угрозой" для их страны. Авторы популярного американского шоу Джимми Кимела решили проверить жителей США, знают ли те, где находится КНДР.
tala03
10 авг. 2017 / 16:48
  • 2642
  • 62
Ограбление года: 3 млн долларов и 50 тысяч евро украли у казахстанского экс-министра

Ограбление года: 3 млн долларов и 50 тысяч евро украли у казахстанского экс-министра

КТК: "У жителя Алматы украли… 3 миллиона долларов! В деле, которое расследует сейчас местная полиция, удивляет всё – и внушительная сумма, и фамилия пострадавшего..."
SamJamKZ
10 авг. 2017 / 11:43
  • 2387
  • 42
Учителям, владеющим английским языком, повысят зарплату на 200%

Учителям, владеющим английским языком, повысят зарплату на 200%

В Казахстане началось поэтапное внедрение трехъязычного образования. По данным МОН РК, с 2017 учебного года начнется внедрение трехъязычия в 5-х классах.
tala03
10 авг. 2017 / 15:20
  • 1963
  • 31
Приложение казахстанских школьниц признали лучшим на конкурсе в Сан-Франциско

Приложение казахстанских школьниц признали лучшим на конкурсе в Сан-Франциско

Команда алматинских школьниц выиграла главный приз международного конкурса Technovation Challenge 2017 по разработке мобильных приложений.
yviNews
11 авг. 2017 / 16:38
  • 2238
  • 5
Недоразумение с грантами в ВУЗы: «медалисты» до сих пор имеют преимущество

Недоразумение с грантами в ВУЗы: «медалисты» до сих пор имеют преимущество

Многие способные выпускники без Алтын Белги готовились к тестированию, чтобы в честной борьбе попытать счастья на гранты без ущемления со стороны якобы "золотых" выпускников.
DanaJarlygapova
14 авг. 2017 / 14:35
Кандидат в президенты Польши просит место жительства в Казахстане

Кандидат в президенты Польши просит место жительства в Казахстане

Балли Мажец, ранее Балжан Наурызбаева, уроженка Южно-Казахстанской области уже 30 лет проживает в Польше. Является гражданской активисткой и председателем ассоциации Wspolnota Kazachska.
tala03
10 авг. 2017 / 0:25
  • 1412
  • 11